Corona en kinderopvang informatie voor ouders

Terug

01-02-2021
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/onderwijs-en-kinderopvang/ouders#:~:text=door%20te%20geven.-,Noodopvang,zolang%20de%20BSO%20gesloten%20is.


De kinderdagopvang (0-4 jaar), gastouderopvang (0-12 jaar) - inclusief de naschoolse opvang (4-12 jaar) bij de gastouder- en het basisonderwijs zijn per 8 februari weer regulier open. De BSO blijft voorlopig gesloten. Wel biedt de BSO noodopvang. Ouders wordt gevraagd de rekening van de BSO door te betalen. Zij krijgen hiervoor een tegemoetkoming die de eigen bijdrage benadert. Ouders moeten er voor zorgen dat hun normale gegevens voor de kinderopvangtoeslag kloppen bij de Belastingdienst. Bijvoorbeeld hun contracturen of inkomen. Wijzigingen specifiek vanwege de sluiting hoeven zij niet door te geven.


Noodopvang


Vanaf het moment dat basisscholen en kinderdagopvang weer open zijn, bieden zij geen noodopvang meer aan. Kinderen kunnen weer regulier naar school en/of dagopvang. De noodopvang, die op dit moment wordt geboden door de BSO, blijft beschikbaar zolang de BSO gesloten is. Kinderen die recht hebben op noodopvang zijn:



  • kinderen van wie één of beide ouders werken in een cruciale beroepsgroep

  • kinderen voor wie vanwege bijzondere problematiek of een moeilijke thuissituatie maatwerk nodig is.


Kijk voor meer informatie op de pagina over de noodopvang.  


Buitenschoolse opvang gesloten


De BSO blijft voorlopig gesloten. Groepen kinderen op de BSO bestaan vaak uit kinderen die op verschillende scholen zitten. Het openen van de BSO zou hierdoor kunnen leiden tot extra contacten en mogelijk extra besmettingen. Daarnaast heeft het een secundair effect op de druk op het werk.


Noodopvang BSO tijdens voorjaarsvakantie


Tijdens de voorjaarsvakantie 2021 zijn de basisscholen gesloten en biedt de BSO noodopvang voor hun reguliere klanten tijdens hun gebruikelijke openingstijden voor deze vakantieperiode.


Onderwijstijden scholen wijzigen


Het uitgangspunt is dat scholen hun reguliere onderwijstijden aanhouden. Hierbij houden zij rekening met eventuele noodzakelijke gespreide tijden om kinderen te brengen en halen. Dit is om voor voldoende afstand tussen volwassenen te zorgen.


Coronaregels op de kinderopvang


Regels als kinderen (verkoudheids)klachten hebben


Wanneer kinderen wel of niet naar de kinderopvang mogen, staat op de pagina Veelgestelde vragen gezinnen met kinderen en quarantaine.


Kinderen die tot de risicogroep behoren



  • Kinderen met onderliggende medische problematiek lijken geen groter risico te lopen op een ernstig beloop van COVID-19 dan gezonde kinderen.

  • Als ouders twijfelen of hun kind naar school, kinderopvang of BSO kan, is het verstandig te overleggen met de behandelend (kinder)arts en de schoolleiding.

  • Wanneer een gezinslid in de risicogroep valt en onder specialistische behandeling is, overleg dan met de arts en de schoolleiding of het kind naar school kan.


Regels voor kinderen die naar het buitenland zijn geweest


Is een gezin in een risicogebied geweest? Dan blijft iedereen thuis (in quarantaine)


Regels voor ouders die naar het buitenland zijn geweest


Ouders die terugkomen uit een land met een oranje of rood reisadvies vanwege corona, gaan in quarantaine. Zij moeten dus thuisblijven en mogen ook niet naar de kinderopvang komen. Voor eventueel brengen en halen van kinderen zullen ze anderen moeten vragen.


Kinderen testen op coronavirus


Heeft uw kind coronaklachten? Het hangt van de situatie af of uw kind een coronatest moet doen. Bijvoorbeeld de leeftijd van uw kind en hoe erg de klachten zijn.


Protocol voor de kinderopvang en gastouders


In het protocol Kinderopvang staat welke maatregelen medewerkers en gastouders moeten nemen. Bijvoorbeeld als het gaat om veiligheid en hygiëne. Het protocol voor de kinderopvang wordt regelmatig aangepast aan nieuwe ontwikkelingen of inzichten.


Klachten uitvoering protocol op mijn kinderopvang


Bij klachten over de uitvoering van het protocol Kinderopvang kunnen ouders contact opnemen met de kinderopvangorganisatie of met de oudercommissie. Elke kinderopvangorganisatie heeft een klachtenprotocol waarin staat hoe zij klachten  behandelen.


(Ernstige) signalen, waarbij er een direct gevaar dreigt, kunnen ouders ook bij de lokale GGD neerleggen. GGD's voeren het toezicht op de kinderopvang uit.


Kosten kinderopvang en tegemoetkoming eigen bijdrage


Tegemoetkoming voor de eigen bijdrage


Alle ouders die gewoonlijk gebruik maken van kinderopvang en hun factuur ook nu volledig door blijven betalen, ontvangen een tegemoetkoming van de eigen bijdrage. Soms is  de tegemoetkoming hoger of lager dan de betaalde eigen bijdrage. Dat komt onder andere omdat de tegemoetkoming is berekend met de maximale uurprijs.  De tegemoetkoming geldt voor alle typen formele opvang. Ook ouders met cruciale beroepen ontvangen een tegemoetkoming. Zij kunnen wel gebruik maken van kinderopvang.


De voorwaarden van de tegemoetkoming zijn verschillend voor 3 groepen ouders:


De minister stuurde op 10 februari 2021 een brief aan de Tweede Kamer over de tegemoetkoming. De voorwaarden van de tegemoetkoming zijn verschillend voor 3 groepen ouders.


1. Ouders die gebruik maken van kinderopvangtoeslag


Ouders die  kinderopvangtoeslag krijgen voor de kosten van kinderopvang (tot de maximum uurprijs) zullen een tegemoetkoming ontvangen voor hun eigen bijdrage. Dit geldt voor alle formele opvang: kinderdagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang.


De Sociale Verzekeringsbank (SVB) zal (net als bij de sluiting in het afgelopen voorjaar) de tegemoetkoming aan ouders uitbetalen. Ouders ontvangen deze tegemoetkoming automatisch op hun rekening en hoeven dit dus niet zelf aan te vragen. 


De uitbetaling voor de tweede sluitingsperiode is gepland medio april. Maar dit is nog onder voorbehoud, het hangt af van wanneer de BSO weer opent. Als de BSO langer gesloten blijft, schuift ook de uitbetalingsdatum verder op. Voor de periode dat de BSO gesloten blijft, loopt de tegemoetkoming voor de BSO door. Zodra er meer zekerheid is over de uitbetalingsdata, staat de informatie hierover op deze pagina.


Gegevens Belastingdienst controleren


U hoeft uw kinderopvangtoeslag niet vanwege de sluiting aan te passen. Wel is het altijd belangrijk om uw kinderopvangtoeslaggegevens bij de Belastingdienst over uw normale gebruik actueel te houden. Bijvoorbeeld als het aantal uren in uw contract of uw inkomen verandert.


Factuur doorbetalen


U moet de factuur van de kinderopvang betalen, anders krijgt u geen toeslag meer Als ouders de factuur niet doorbetalen, vervalt voor de periode waar de factuur op ziet het recht op kinderopvangtoeslag. De toeslag wordt dan naar beneden bijgesteld.


2. Ouders die gebruik maken van een regeling gesubsidieerd door de gemeenten


Deze ouders krijgen een tegemoetkoming via de gemeenten (mogelijk via de kinderopvangaanbieder).


3. Ouders die zonder overheidsvergoeding gebruik maken van kinderopvang


Deze ouders krijgen ook een tegemoetkoming voor de kosten van kinderopvang tot de maximum uurprijs. De SVB zal hiervoor een aanvraagloket openen. Bij het aanvraagloket kan men de tegemoetkoming aanvragen voor beide sluitingsperiodes. Onder andere door de betaalde kinderopvangfacturen aan te leveren. 


De SVB beoogt uiterlijk 8 weken na ontvangst van de aanvraag te beslissen over de tegemoetkoming. Daarna wordt deze uitbetaald. 
De planning voor opening van het aanvraagloket is 1 mei 2021. Dit is echter onder voorbehoud en hangt af van wanneer de buitenschoolse opvang weer opent. Als de BSO langer gesloten blijft, schuift ook de uitbetalingsdatum verder op. Voor de periode dat de BSO gesloten blijft, loopt de tegemoetkoming voor de BSO door. Zodra er meer zekerheid staat informatie hierover op deze pagina.


Wat betekent de gedeeltelijke heropening op 8 februari voor de kosten van ouders en de tegemoetkoming van de overheid?


De afgelopen periode is aan ouders gevraagd de reguliere facturen voor de eigen bijdrage door te blijven betalen, ook als zij geen gebruik konden maken van kinderopvang door de sluiting. Op die manier behouden ouders hun kinderopvangtoeslag en hun plek op de (buitenschoolse) opvang, en worden de kinderopvangorganisaties voorzien in de nodige (financiële) continuïteit inclusief de mogelijkheid om noodopvang te verzorgen. Ouders ontvangen van de overheid een tegemoetkoming voor deze kosten gedurende de hele sluitingsperiode.


Op 8 februari gaan de kinderdagopvang en gastouderopvang weer open. De tegemoetkoming die ouders krijgen voor het doorbetalen van facturen aan de kinderdagopvang en gastouderopvang, zal worden berekend over de periode 16 december tot 8 februari.


De buitenschoolse opvang blijft nog gesloten (uitgezonderd noodopvang). Voor de buitenschoolse opvang vragen we ouders opnieuw om de facturen te blijven betalen tijdens de periode van sluiting. De tegemoetkoming die ouders ontvangen geldt voor de hele periode van sluiting. Op dit moment is de einddatum nog niet bekend. 


Ik betaal de kinderopvang geheel zelf, zonder overheidsvergoeding en heb voor de sluiting in het voorjaar nog geen vergoeding ontvangen. Moet ik nu weer doorbetalen?


Ouders die de kosten voor kinderopvang geheel zelf dragen en afgelopen voorjaar de kosten van kinderopvang hebben doorbetaald, krijgen hiervoor nog een tegemoetkoming.


Door de sluiting van de kinderopvang vanaf 16 december is het voor de stabiliteit van het kinderopvangstelsel en het behouden van uw kinderopvangplek van belang om nu weer de kinderopvangfacturen door te betalen. Reden voor de tegemoetkoming is dat ouders geen gebruik kunnen maken van kinderopvang tijdens de sluiting, maar wel kosten maken. Ook voor deze periode krijgt men een tegemoetkoming.


Doorbetalen kinderopvang als kind vanaf 16 december verplicht thuis is



  • Betaal de gehele factuur voor opvang zoals u dat altijd doet. De meeste kinderopvangorganisaties factureren vooraf. Dat betekent dat u waarschijnlijk uw factuur voor de maand december al heeft betaald. Ook voor de periode daarna vragen wij u de factuur te blijven betalen.

  • Een deel van de kosten voor kinderopvang bestaat uit een eigen bijdrage. U ontvangt een tegemoetkoming voor de eigen bijdrage tot de maximum uurprijs. Kijk hiervoor bij: 'Hoe gaat de overheid de eigen bijdrage van ouders voor de kinderopvang compenseren?'

  • Zoals altijd is het belangrijk om de gegevens actueel te houden. Wijzigingen die specifiek zijn op deze sluiting van de kinderopvang hoeft u niet door te geven.


Kinderopvang doorbetalen



  • Als u de kinderopvang of gastouderopvang doorbetaalt, behoudt u uw plek op de opvang als deze straks weer voor iedereen opengaat.

  • Als u de factuur gewoon doorbetaalt, dan hoeft u ook niets aan te passen in het portaal van  de Belastingdienst/Toeslagen voor uw kinderopvangtoeslag. Zo houdt u recht op kinderopvangtoeslag en wordt deze door de Belastingdienst doorbetaald.

  • U ontvangt een tegemoetkoming voor de eigen bijdrage tot het maximum uurtarief. Reden voor de tegemoetkoming is dat ouders geen gebruik kunnen maken van kinderopvang tijdens de sluiting, maar wel kosten maken.


Doorbetalen opvang voor (flexibele) gastouderopvang


Voor gastouderopvang geldt op dit moment hetzelfde als voor kinderopvang (dagopvang en buitenschoolse opvang): betaal de gehele factuur voor opvang zoals u dat altijd doet. U hoeft niets aan te passen in portaal van  de Belastingdienst/Toeslagen om kinderopvangtoeslag te behouden. Deze wordt doorbetaald. Als bijvoorbeeld uw inkomen wijzigt, moet u uw nieuwe inkomen doorgeven aan de Belastingdienst.


Sterke daling inkomen door coronacrisis of bijvoorbeeld geen inkomsten als zzp'er


Wanneer het inkomen wijzigt moeten ouders hun nieuwe inkomen doorgeven aan de Belastingdienst, zoals zij normaal ook zouden doen. De kinderopvangtoeslag is hoger bij een lager inkomen. Ouders zullen dan dus de kinderopvangtoeslag ontvangen die aansluit op hun actuele inkomen. Uw wijziging gaat in op de eerste dag van de volgende maand. Aanpassen kan via het portaal van de Belastingdienst/Toeslagen.


Bij werkloosheid geldt dat tot drie maanden na het verliezen van werk recht blijft bestaan op kinderopvangtoeslag. Ouders die hun werk verliezen, hoeven dus niet direct hun kind(eren) van de opvang te halen en de plek op de kinderopvang op te geven. Geef deze wijziging wel door via het portaal van de Belastingdienst/Toeslagen.


Contract opzeggen kinderdagopvang


U kunt uiteraard uw contract opzeggen bij de kinderopvang. Maar de overheid roept ouders op om hun facturen gewoon door te blijven betalen. Als u de factuur betaalt, behoudt u recht op kinderopvangtoeslag. De overheid betaalt die dan gewoon door en u krijgt een tegemoetkoming voor uw eigen bijdrage. Verder behoudt u uw plek op de kinderopvang. Als u zou stoppen met betalen of uw contract opzegt, verliest u uw plek op de kinderopvang en de kinderopvangtoeslag, terwijl u deze na de periode van sluiting waarschijnlijk weer nodig heeft. Als ouders blijven betalen en de overheid kinderopvangtoeslag blijft uitkeren, kunnen kinderopvangorganisaties voldoende aanbod blijven bieden en ouders in cruciale beroepen blijven werken.

Mocht u tóch besluiten om uw contract te beëindigen:



  • In uw contract met de kinderopvangorganisatie staat hoe en op welke termijn u uw overeenkomst kunt beëindigen.

  • Als u uw contract opzegt, vervalt uw recht op kinderopvangtoeslag.

  • Geef deze wijziging door via het portaal van de Belastingdienst/Toeslagen.


Kinderopvangtoeslag


Wijzigingen doorgeven bij de Belastingdienst/Toeslagen


Wijzigingen die specifiek zijn op de sluiting van de kinderopvang hoeft u niet door te geven.


Het is belangrijk om de gegevens actueel te houden. Dit geldt bijvoorbeeld voor structurele aanpassingen in de uurprijs of gebruik van kinderopvang.


Regeling NOW en recht op kinderopvangtoeslag


Ouders die gebruik maken van de NOW, behouden het recht op kinderopvangtoeslag.


Invloed gewerkte uren op hoogte kinderopvangtoeslag


Werkt u door het coronavirus minder uren? Dit heeft geen invloed op de hoogte van uw kinderopvangtoeslag.


Voor 2020 gaat de overheid soepel om met het aantal gewerkte uren. Werkte u in 2020 minder uren per maand dan verwacht? Dan krijgt u voor 2020 gewoon toeslag voor de opvanguren die u heeft afgenomen en doorbetaald.


Ook in 2021 wil de overheid op dezelfde manier soepel omgaan met het aantal gewerkte uren. Hiervoor is regelgeving in voorbereiding.


Daalt uw inkomen doordat u minder uren kunt werken? Geef dit dan wel door aan de Belastingdienst/Toeslagen.


Vergoeding eigen bijdrage sluiting maart- juni 2020


Bij de (gedeeltelijke) sluiting van de kinderopvang van 16 maart tot en met 7 juni 2020 ontvingen ouders een tegemoetkoming in de eigen bijdrage. De meeste ouders kregen deze vergoeding omstreeks 8 juli 2020 van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Een deel van de ouders ontving (een aanvulling op) de tegemoetkoming omstreeks 7 oktober.


Een deel van de ouders maakt gebruik van opvang die gesubsidieerd is vanuit de gemeente zoals gesubsidieerde peuteropvang, voorschoolse educatie of opvang vanwege sociaal-medische indicatie. Deze ouders hebben een tegemoetkoming voor kinderopvang via hun kinderopvangorganisatie of de gemeente ontvangen. De gemeenten hebben hiervoor extra middelen van de Rijksoverheid ontvangen.


Voor ouders die geen kinderopvangtoeslag kregen of niet onder een gemeentelijke regeling vallen, komt er ook een tegemoetkoming. De SVB zal hiervoor een aanvraagloket openen. Bij het aanvraagloket kan men de tegemoetkoming aanvragen voor beide sluitingsperiodes. Onder andere door de betaalde kinderopvangfacturen aan te leveren.


De SVB beoogt uiterlijk 8 weken na ontvangst van de aanvraag te beslissen over de tegemoetkoming. Daarna wordt deze uitbetaald.


De planning voor opening van het aanvraagloket is 1 mei 2021. Dit is onder voorbehoud en hangt af van wanneer de buitenschoolse opvang weer opent. Als de BSO langer gesloten blijft, schuift ook de uitbetalingsdatum verder op.


Voor de periode dat de BSO gesloten blijft, loopt de tegemoetkoming voor de BSO door. Zodra er meer zekerheid is over de uitbetalingsdata, staat hierover informatie op deze pagina.


Vragen over kinderopvang


Vragen aan de Belastingdienst? Vragen kunt u ook stellen bij de BelastingTelefoon (0800-0543). 


Kinderopvangorganisaties kunnen daarnaast terecht op www.veranderingenkinderopvang.nl. Ook kunnen zij zich richten tot hun brancheorganisaties. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is in nauw contact met brancheorganisaties over de vragen die bij kinderopvangorganisaties leven. 


Vragen over de vergoeding? Kijk dan op www.svb.nl/opvang voor meer informatie. Ook kunt u telefonisch contact opnemen met de SVB (088 949 40 20).


Bekijk ook: