De nieuwe Schijf van Vijf

Terug

09-05-2016


De nieuwe Schijf van Vijf





Ben je al bekend met de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum? Veel kinderopvangorganisaties gebruiken dit voedingsadvies als basis voor hun eigen voedingsbeleid. Het is daarom goed om te weten wat er is veranderd.

1. Voedingscentrum.jpgDe nieuwe adviezen van het Voedingscentrum kunnen gevolgen hebben voor het voedingsbeleid van jouw eigen organisatie. -Foto: Nimazi / iStock / Thinkstock

Er komen telkens nieuwe wetenschappelijke inzichten over wat gezond is en wat niet.  In 2015 bracht de Gezondheidsraad de Richtlijnen Goede Voeding 2015 uit en die vormen de basis voor de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.


Gezonde producten

In het kort houden de veranderingen in de Schijf van Vijf in dat er nu alleen gezondere voedingsmiddelen in staan. Voedingsmiddelen waar (te veel) voedingsstoffen inzitten met een mogelijk ongunstig effect op de gezondheid, horen niet in de Schijf van Vijf: bijvoorbeeld zout, suiker, transvet of verzadigd vet. Dat geldt ook voor voedingsmiddelen met te weinig vezels. De Schijf van Vijf is verdeeld in vijf vakken. Vroeger werden de producten verdeeld in voorkeurs-, middenweg- en uitzonderingsproducten. Nu kun je uit alle vakken van de Schijf ingrediënten kiezen. Als je die keuze steeds varieert kun je er zeker van zijn dat kinderen binnenkrijgen wat ze nodig hebben.


Veel groenten en fruit

De Schijf van Vijf staat vol groenten en fruit. Die kun je eigenlijk de hele dag door eten: als snackje tussendoor, als fruitsalade bij het ontbijt en als belangrijkste ingrediënt van het avondeten. De ‘nieuwe’ Schijf van Vijf biedt meer inspiratie op het gebied van brood, volkorengranen en aardappelen. Varieer bijvoorbeeld eens met havermout, volkoren couscous of bulgur. Vlees mag volgens de nieuwe richtlijnen juist wel wat minder. Kies vaker voor plantaardig en varieer met peulvruchten, noten, vis, zuivel en eieren. Met boter en olie is niks mis, voor kinderen is het een goed idee om een salade te voorzien van lekkere olijfoliedressing en boterhammen te besmeren met margarine. Tot slot vermeldt de Schijf van Vijf het belang van dorstlessers, maar dan zonder calorieën. Denk aan water, koffie en thee.


Nooit meer snoepen?

Zijn ongezonde producten dan helemaal taboe? Mogen koekjes, frisdrank en chips, maar ook witbrood, sauzen, zoet broodbeleg en vla helemaal niet meer? Ze staan niet in de Schijf van Vijf, maar het Voedingscentrum zegt er wel wat over. Het mag wel, maar niet te vaak. Voor volwassenen is het advies: niet vaker dan drie tot vijf keer per dag iets kleins (bijvoorbeeld een ijsje, honing in de yoghurt of tomatenketchup) en hooguit drie keer per week wat groters (bijvoorbeeld een stuk taart, wat chips of een croissant). Kinderen jonger dan vier jaar hebben weinig ruimte voor producten buiten de Schijf van Vijf. Van dit soort producten past voor hen eventueel wat beleg op brood, maar liever niet als tussendoortje.


Voedingsbeleid

Deze nieuwe adviezen kunnen gevolgen hebben voor het voedingsbeleid van jouw eigen organisatie. Zijn jullie adviezen m.b.t. broodbeleg nog actueel? Biedt het beleid nog voldoende aanknopingspunten om te variëren met ingrediënten? En wat zegt het beleid over vleeswaren en het drinken van suikervrije drankjes? Het Voedingscentrum ondersteunt kinderopvangorganisaties graag om kinderen zo gezond mogelijk te laten opgroeien.


Meer weten? Doe inspiratie op via: www.voedingscentrum.nl/kinderopvang.


Eén glas frisdrank per dag kan al zorgen voor overgewicht bij kinderen. Dat ontdekte Saskia van den Berg in haar promotieonderzoek bij het RIVM. Lees meer over dit onderzoek