Warme Maaltijd

Eet en drink momenten

Als Kinderopvangorganisatie is ’t Zonnehoekje medeverantwoordelijk voor de gezondheid van de kinderen die we opvangen. Wij vinden het belangrijk dat kinderen gezonde leefgewoontes aanleren. Kinderen die gezond eten, genoeg bewegen en niet dagelijks vele uren kijken of computeren, zijn minder vaak ziek, kunnen zich beter concentreren, zitten lekkerder in hun vel en hebben minder kans op overgewicht. Bovendien blijven de meeste kinderen met overgewicht de rest van hun leven te dik. Dit heeft naast allerlei lichamelijke klachten ook een grote invloed op hun zelfvertrouwen. Genoeg redenen dus om een aantal uitgangspunten rondom eten en drinken, bewegen, televisie kijken en computeren te formulieren.

 

Als kinderopvangorganisatie is ’t Zonnehoekje medeverantwoordelijk voor de gezondheid van de kinderen die we opvangen. Wij vinden het belangrijk dat kinderen gezonde leefgewoontes aanleren. Kinderen die gezond eten, genoeg bewegen en niet dagelijks vele uren TV kijken of computeren, zijn minder vaak ziek, kunnen zich beter concentreren, zitten lekkerder in hun vel en hebben minder kans op overgewicht. Bovendien blijven veel kinderen met overgewicht de rest van hun leven te dik. Dit heeft naast allerlei lichamelijke klachten ook een grote invloed op hun zelfvertrouwen. Genoeg redenen dus om een aantal uitgangspunten rondom eten en drinken, bewegen, TV kijken en computeren te formuleren.

 

Op al onze vestigingen bieden wij warm eten aan. Bij ’t Zonnehoekje wordt iedere dag een warme, gezonde en verse maaltijd gekookt en gegeten. Een warme maaltijd heeft veel voedingswaarde en heeft ook veel voordelen voor zowel kinderen als ouders. Ouders geeft het veel rust als hun kind al goed gegeten heeft op de opvang. De nadruk van de avondmaaltijd ligt dan meer op het gezellig samenzijn in plaats van of het kind wel voldoende eet. Ouders zijn hierdoor in de gelegenheid om in de avond te kiezen voor een eenvoudige maaltijd omdat het kind op de opvang al voldoende voedingsstoffen binnen heeft gekregen. Bovendien geldt; zien eten, doet eten. De ervaringen van kindercentra zijn dat kinderen beter en meer eten bij een gezamenlijke warme maaltijd op de opvang dan thuis.

Daarom past tussen de middag warm eten goed binnen het Beleid Gezonde Voeding van ’t Zonnehoekje. Wij streven naar een zo gevarieerd mogelijk menu met gerechten uit verschillende culturele achtergronden. Al het vlees dat wordt opgediend is halal en er wordt geen varkensvlees gegeten.

 

Gezonde voeding draagt bij aan een goede ontwikkeling van je kind. Daarom volgen wij de adviezen voor de kinderopvang van het voedingscentrum. Dat betekent onder andere dat wij:

-          Vooral producten uit de ‘Schijf van Vijf’ aanbieden;

-          De hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet die kinderen binnenkrijgen beperken, en zorgen dat ze voldoende vezels binnenkrijgen;

-          Feestjes gezond vieren. Daarom vragen we aan ouders om traktaties klein en niet te calorierijk te maken. Niet-eetbare traktaties zijn een leuk alternatief;

-          Ons houden aan vaste eetmomenten, waarbij we rustig aan tafel eten. Onze medewerkers eten samen met de kinderen, begeleiden ze bij de maaltijd en hebben een voorbeeldfunctie.

 

Kinderen eten en drinken om gezond te blijven en om ervan te genieten. Ze leren hun eigen behoeftes en smaak kennen, en om keuzes te maken. Eten en drinken is ook bij uitstek een gezellig en sociaal gebeuren. Gezonde leefgewoontes met betrekking tot eten en bewegen zijn essentieel voor een goede ontwikkeling van kinderen. Daarom heeft ’t Zonnehoekje de volgende uitgangs-punten opgesteld:

-          Het eten en drinken op de opvang is gezond en gevarieerd. Zo worden er bijvoorbeeld zo veel mogelijk volkoren producten, gezond beleg en/of diverse soorten groente en fruit aangeboden;

-          Het gezonde en gevarieerde voedingsaanbod wordt afgestemd op de energiebehoefte van kinderen. Sommige kinderen voelen onvoldoende aan wanneer ze genoeg hebben gegeten en hebben daarbij sturing van de PM-er nodig. Ook houdt de PM-er in de gaten of de kinderen voldoende drinken op warme dagen;

-          Bij verjaardagen, feestelijke gebeurtenissen en feestdagen horen eigen rituelen. Vaak een belangrijk onderdeel daarvan is het eten en drinken. Wij vragen daarom aan ouders om een gezonde traktatie mee te geven. Voor tips over gezonde traktaties kunnen ouders terecht bij de PM-ers. Het wordt gewaardeerd als ouders overleggen met de PM-ers over de traktatie;

-          Het is natuurlijk belangrijk dat het bereiden en aanbieden van voeding op een juiste manier gebeurt. Wij werken daarom volgens de richtlijnen van de Hygiënecode voor kleine instellingen. Deze zijn verwerkt in ons beleid veiligheid en gezondheid.

N.B. Het kan zijn dat ouders/ verzorgers een andere visie over voeding hebben. In dit geval zal de PM-er de ouder/verzorger om meer informatie vragen om te kijken in hoeverre hier gehoor aan gegeven kan worden.