Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. U kunt recht hebben op de toeslag als zowel u als u partner werkt, studeert, een traject naar werk volgt of een inburgeringcursus volgt bij een gecertificeerde instelling.
De hoogte van de kinderopvangtoeslag wordt bepaald door uw inkomen, het aantal kinderen dat naar de opvang gaat en het aantal opvanguren.
Een tweede voorwaarde is dat uw kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat.
Klik hier voor de toeslagtabel 2015: Kinderopvangtoeslagtabel 2015

Klik hier voor de inkomenstabel 2016: Kinderopvangtoeslagtabel 2016

 

Proefberekening kinderopvangkosten

Bereken snel uw werkelijke opvangkosten met de Proefberekening Toeslagen van de belastingdienst.

 

De bruto kosten van kinderopvang zijn in één oogopslag op onze tarievenpagina te zien. Maar...via de Kinderopvangtoeslag ontvangen heel veel ouders een flink deel terug van de Belastingdienst! Bereken uw netto maandlasten voor kinderopvang 2015 met onze eigen Rekenhulp. Klik op deze link en ontdek dat de opvang van uw kind u in werkelijkheid waarschijnlijk veel minder kost dan u denkt!

 

Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

U kunt de kinderopvangtoeslag digitaal aanvragen via www.toeslagen.nl. U heeft hiervoor nodig:

Uw eigen gegevens:
Uw DigiD
Uw BSN en dat van uw kind(eren)
Uw verzamelinkomen (dit kunt u vinden op de achterkant van uw definitieve aanslag inkomensbelasting).
De gegevens van de kinderopvang:
Soort opvang (BSO, dagopvang of voorschoolse opvang)
Adresgegevens opvanglocatie en LKRP nummer 
Gemiddelde uurprijs
Aantal hele opvanguren per maand
(Deze gegevens staan ook in het opvangcontract dat u met ons afsluit).

 

Aanvragen binnen 3 maanden

Vraagt u kinderopvangtoeslag aan voor 2015? Dan kunt u kinderopvangtoeslag aanvragen vanaf de maand waarin u de aanvraag doet en maximaal 3 maanden ervoor.

Wat betekent dit?

Voorbeeld: Uw kind gaat vanaf 20  januari 2015 naar de kinderopvang. U vraagt kinderopvangtoeslag aan op 15 juni 2015. U hebt recht op kinderopvangtoeslag vanaf 1 maart 2015.

Het aanvragen van kinderopvangtoeslag kan op www.toeslagen.nl. Daar vindt u meer informatie over de kinderopvangtoeslag.

 

Tijdelijk meer of minder uren opvang?

Gaat uw kind tijdelijk meer of minder uren naar de kinderopvang, bijvoorbeeld tijdens de vakantie? Geef dan 2 keer door dat de opvang is gewijzigd.
Voorbeeld: Uw kind gaat elke maand 60 uur naar de kinderopvang. Alleen in augustus gaat uw kind meer uren naar de opvang, namelijk 100 uur. U geeft dan eerst door dat uw kind vanaf 1 augustus 100 uur naar de kinderopvang gaat. Daarna geeft u door dat uw kind vanaf 1 september weer 60 uur naar de opvang gaat. U voorkomt zo dat u te veel kinderopvangtoeslag krijgt.

Let op: de Belastingdienst geeft aan dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor hun aanvraag. Als uit de aanlevering van de kinderopvang achteraf blijkt dat u meer uren heeft afgenomen dan dat u heeft aangevraagd, leidt dit niet automatisch tot een nabetaling van kinderopvangtoeslag, ook al heeft u er nog recht op.

 

Wijzigingen doorgeven

U moet er zelf voor zorgen dat de gegevens kloppen waarmee de belastingdienst uw toeslag berekent. Geef daarom wijzigingen in uw situatie binnen 4 weken aan hen door.
Klik hier voor meer informatie over het doorgeven van uw wijziging.

Mocht u vragen hebben over de kinderopvangtoeslag dat kunt u terecht op de website van de belasting, www.toeslagen.nl, bellen naar de belastingtelefoon of contact opnemen met ons. We  helpen u graag verder!