Informatie

Informatie - Hoorn Grote beer Kinderopvang ’t Zonnehoekje

LRK nummer 118404428

Tel: 0229-706706

Grote beer 2a, 1622 ES Hoorn

 

Op onze locatie in Hoorn is één stamgroep (verticale groep) voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar Wij kunnen op deze groep per dag maximaal 14 kinderen opvangen. Zij worden opgevangen door een, twee of drie ( afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en aantal kinderen) vaste pedagogisch medewerkers

Bij Kinderopvang ’t Zonnehoekje vinden we het belangrijk om dagelijks met de kinderen buiten te spelen. De buitenruimte van ‘t Zonnehoekje is kindvriendelijk ingericht, we hebben rekening gehouden met de behoeftes van de kinderen. We letten buiten goed op of het kind zich geen pijn doet maar laten hem wel de buitenruimte ontdekken. Hierdoor kan het kind natuurlijk vies worden wat we geen probleem vinden. Eenmaal binnen zullen we de vieze kleding vervangen en het kind zijn/haar reservekleding aan doen. Bij het buiten spelen houden we natuurlijk rekening met de weersomstandigheden. Bij vrieskou of sneeuw nemen we alleen de kinderen mee naar buiten die kunnen lopen en we houden hen in beweging. We blijven dan hooguit 10 á 15 minuten buiten en we kleden we de kinderen goed aan met sjaal, wanten en muts. Ouders moeten er wel voor zorgen dat e die meegeven aan hun kind.

 

In de zomer zetten wij regelmatig zwembadjes of een waterbak buiten met een laagje water, zodat de kinderen lekker met en in het water kunnen spelen. In het kinderbadje worden zwemluiers gebruikt voor kinderen die nog niet zindelijk zijn, de andere kinderen dragen zwemkleding (ze gaan er niet in hun blootje in).  Wij vragen de ouders altijd zwemkleding/zwemluiers mee te nemen. Als er geen zwemkleding voor handen is, krijgen de kinderen een broekje o.i.d. aan.

Tussen de vaste bezigheden door kunnen de kinderen vrij spelen. Het vrij spel vindt zowel binnen als buiten plaats. Kinderen spelen alleen, naast of met andere kinderen of met de PM-er(s). We sluiten aan bij het spontane spel van de kinderen. Als wij kansen zien om het spel te verdiepen of uit te breiden, dan doen we dat door mee te spelen, vragen te stellen, kinderen op nieuwe mogelijkheden te wijzen of  door nieuw materiaal aan te bieden. Als kinderen moeilijk tot spel komen, dan helpen de PM-ers hen op gang. Dit kan zijn als kinderen zich terugtrekken, maar ook bij druk gedrag of het verstoren van het spel van andere kinderen.

 

Elke dag bieden we een gerichte activiteit aan. Tijdens activiteiten staat het plezier voorop. Het gaat om het bezig zijn, niet om het resultaat. Kinderen krijgen de gelegenheid om iets op hun eigen ma-nier te doen. Wij stimuleren kinderen om mee te doen met activiteiten, ook hierin dwingen we kinderen niet. De activiteiten stemmen wij af op de leeftijden en interesses van kinderen. Hieronder een aantal voorbeelden van activiteiten:

 

  • Natuur:                          blaadjes zoeken, bloembollen planten, kleine dieren bestuderen;
  • Bewegen & Sport:           rollen met de bal, een klimparcours maken, wandelen;
  • Kunst:                            tekeningen maken in het zand, verven, krijten, plakken;
  • Theater & Muziek:           muziekinstrumenten, dans, beweging, imitatie, zingen;
  • Techniek:                        materialen uit de natuur stapelen, bouwen met blokken;
  • Media:                            voorlezen, foto’s maken, een thematafel maken.

 

Op al onze vestigingen bieden wij warm eten aan. Bij ’t Zonnehoekje wordt iedere dag een warme, gezonde en verse maaltijd gekookt en gegeten. Een warme maaltijd heeft veel voedingswaarde en heeft ook veel voordelen voor zowel kinderen als ouders. Ouders geeft het veel rust als hun kind al goed gegeten heeft op de opvang. De nadruk van de avondmaaltijd ligt dan meer op het gezellig samenzijn in plaats van of het kind wel voldoende eet. Ouders zijn hierdoor in de gelegenheid om in de avond te kiezen voor een eenvoudige maaltijd omdat het kind op de opvang al voldoende voedingsstoffen binnen heeft gekregen. Bovendien geldt; zien eten, doet eten. De ervaringen van kindercentra zijn dat kinderen beter en meer eten bij een gezamenlijke warme maaltijd op de opvang dan thuis.

Daarom past tussen de middag warm eten goed binnen het Beleid Gezonde Voeding van ’t Zonnehoekje. Wij streven naar een zo gevarieerd mogelijk menu met gerechten uit verschillende culturele achtergronden. Al het vlees dat wordt opgediend is halal en er wordt geen varkensvlees gegeten.

 

Gezonde voeding draagt bij aan een goede ontwikkeling van je kind. Daarom volgen wij de adviezen voor de kinderopvang van het voedingscentrum. Dat betekent onder andere dat wij:

-          Vooral producten uit de ‘Schijf van Vijf’ aanbieden;

-          De hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet die kinderen binnenkrijgen beperken, en zorgen dat ze voldoende vezels binnenkrijgen;

-          Feestjes gezond vieren. Daarom vragen we aan ouders om traktaties klein en niet te calorierijk te maken. Niet-eetbare traktaties zijn een leuk alternatief;

-          Ons houden aan vaste eetmomenten, waarbij we rustig aan tafel eten. Onze medewerkers eten samen met de kinderen, begeleiden ze bij de maaltijd en hebben een voorbeeldfunctie.

Wij hopen u te mogen verwelkomen om u een vrijblijvende rondleiding te geven.